VDL rondt overname NedCar af

De overname van de Nederlandse autofabriek NedCar door het industriële conglomeraat VDL is afgerond. Volgens VDL zijn alle benodigde contracten maandag getekend. NedCar is per 14 december officieel eigendom van het bedrijf uit Eindhoven.

In juli tekende VDL al een principeakkoord met de huidige eigenaar Mitsubishi over de overname van de fabriek in Born. De Eindhovenaren betalen de Japanners het symbolische bedrag van een euro voor de fabriek.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is blij dat de overname nu definitief is. "Vandaag komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Dit is het begin van een nieuwe toekomst voor NedCar", zegt hij. Verhagen speelde een grote rol in de gesprekken tussen de Japanners en VDL.

Vanaf de tweede helft van 2014 laat BMW Mini's maken in de fabriek. Tot die tijd zitten de vijftienhonderd medewerkers van Nedcar thuis met een WW-uitkering. VDL vult die aan tot het oorspronkelijke loon. Eerder was er sprake van dat de wachttijd twee jaar zou zijn, maar dat is verkort tot anderhalf jaar.

BMW is tot nu toe de enige opdrachtgever voor de nieuwe fabriek. Dat baart vakbond De Unie zorgen "Natuurlijk is het geweldig dat VDL NedCar heeft gered", zegt onderhandelaar Suat Koetloe. "Maar voor BMW blijft Born een satellietvestiging van de Mini-fabriek in Engeland."

VDL moet volgens Koetloe daarom op zoek gaan naar andere opdrachtgevers en automerken. "Temeer omdat het gaat om een zeer conjunctuurgevoelige sector, die kampt met overcapaciteit en krimpende afzet."


VDL rondt overname Nedcar af (Foto: Novum)