Mitsubishi verkoopt NedCar aan VDL

Mitsubishi verkoopt NedCar aan de Eindhovense fabrikant van onder meer bussen, VDL Groep. Dat werd vandaag bekendgemaakt.

De Japanse onderneming verkoopt de NedCarfabriek in Born voor 1 euro en gaf aan dat er geen banenverlies op zal treden. Voor Mitsubishi zelf levert de verkoop van de fabriek voor het symbolische bedrag 28 miljard yen (bijna 290 miljoen euro) verlies op in het boekjaar 2012-2013.

Mitsubishi produceerde in Born de Colt en de Outlander, maar zag daar geen toekomst meer in. De fabriek leek te moeten sluiten, totdat VDL zich meldde. Het nieuw te vormen bedrijf VDL-NedCar heeft ook de eerste klant al gevonden: maandag liet BMW weten dat het Mini's wil laten bouwen in de fabriek.

De 1500 medewerkers van NedCar komen binnenkort tijdelijk thuis te zitten, maar ze krijgen hun salaris doorbetaald totdat het nieuwe bedrijf opengaat. Naar verwachting gebeurt dat eind 2014. Vakbonden en VDL hebben daar maandagavond afspraken over gemaakt.

De verkoop van NedCar aan VDL is nog niet rond relativeerde een woordvoerster van VDL het nieuws. "Hartstikke mooi nieuws, en we vertrouwen op een goeie afloop", aldus de woordvoerster. "Maar er zijn nog geen handtekeningen gezet door VDL en Mitsubishi, het gaat om een principe-akkoord''.

De woordvoerster benadrukte woensdagochtend dat er op verschillende gebieden nog verder onderhandeld moet worden, en dat de zaak alleen doorgaat als alle betrokken partijen hun handtekening onder een akkoord zetten.

Mitsubishi verkoopt NedCar aan VDL
Mitsubishi verkoopt NedCar aan VDL (Foto: ANP)