Geen spoeddebat gemeenteraad Haren

De gemeente Haren houdt definitief geen spoeddebat naar aanleiding van de rellen van vrijdag. De reguliere raadsvergadering werd maandagavond uitgesteld omdat het gemeentebestuur alle ruimte wilde bieden voor een bewonersbijeenkomst. Na overleg is besloten dat de raad komende maandag bijeenkomt, laat een gemeentewoordvoerder dinsdag weten.

Het voornaamste onderwerp dat de raad gaat bespreken is de onderzoeksopzet van de commissie onder leiding van Job Cohen. Die gaat onderzoek doen naar hoe de autoriteiten zijn omgesprongen met de rellen, in opdracht van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie.

De fracties van Gezond Verstand Haren en D66 hadden een spoeddebat aangevraagd omdat het niet is gelukt de inwoners en hun eigendommen te beschermen. Zij hadden deze week invloed willen uitoefenen op de samenstelling van de onderzoeksgroep en de formulering van de opdracht

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje een aankondiging van haar verjaardagsfeestje op Facebook plaatste. Ze vergat de uitnodiging op privé te zetten, waarna duizenden mensen naar het dorp kwamen. De ongeregeldheden zorgden voor miljoenenschade.