Alcoholslot al ruim 3000 keer opgelegd

Het alcoholslot is sinds de invoering vorig jaar al ruim drieduizend keer opgelegd. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vrijdag. Het slot wordt opgelegd aan automobilisten die worden aangehouden met een alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8.

"Het is moeilijk te zeggen bij wie wij een alcoholslot opleggen, maar het gaat om echt zware drinkers", laat de woordvoerder weten. "Mensen die de laatste twee uur voordat ze in de auto stappen zeker een glas of tien hebben gedronken. Maar dat is sterk afhankelijk van geslacht, postuur en gewicht", benadrukt de CBR-zegsman. "Het is een zware maatregel voor een zware overtreding."

Sinds de invoering op 1 december is het slot in totaal 3245 keer opgelegd. Momenteel rijden ruim negenhonderd automobilisten daadwerkelijk rond met het blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start bij een te hoog alcoholpromillage. De overigen kozen ervoor hun rijbewijs vijf jaar in te leveren, of zijn in afwachting van een bezwaarprocedure of rijontzegging.

In mei bleek het alcoholslot al veel vaker opgelegd dan verwacht. Toen stond de teller op ruim zeventienhonderd alcoholsloten. Bij de invoering werd verwacht dat de maatregel na een jaar zo'n tweeduizend keer zou zijn opgelegd.

In het alcoholslot moet worden geblazen voordat de auto start. Als het alcoholpromillage dan boven de 0,2 uitkomt, start het voertuig niet. Om fraude te voorkomen, moet onderweg nog een aantal maal worden geblazen. Het slot blijft na oplegging twee jaar in de auto en de kosten ervan zijn volledig voor de overtreder.