Eerste Nederlandse vrouw omgekomen in Afghanistan

Afgelopen zondag zijn in Afghanistan drie militairen omgekomen toen er een bermbom ontplofte. Onder hen bevond zich een Nederlandse vrouw. De 26-jarige Jacinda Baker was afkomstig uit Roosendaal, maar diende in het uniform van Nieuw-Zeeland. Ze zat sinds dit voorjaar in Afghanistan en maakte deel uit van het 'Provinciale reconstructie team. 

Het team reed zondag in konvooi bij het stadje Do Abi toen er om 09.30 uur een bermbom ontplofte. Baker zat samen met twee anderen in de laatste auto van het konvooi. Volgens de berichten zouden de drie militairen op slag dood zijn geweest.   Dit valt vandaag te lezen in het AD. 

Baker was de dochter van een Nederlandse vrouw en een Nieuw-Zeelandse vader. Ze werd geboren in Christchurch. Baker is de eerste Nederlandse vrouw die omkomt in Afghanistan. De familie is gecondoleerd door het Ministerie van Defensie in Den Haag.

John Key, Premier van Nieuw-Zeeland heeft naar aanleiding van de dood van de drie militairen aangekondigd om te bekijken of de troepen uit Nieuw-Zeeland mogelijk eerder worden teruggetrokken uit Afghanistan.