Democraten VS vóór homohuwelijk

De Democratische Partij in de Verenigde Staten heeft zich zaterdag officieel uitgesproken voor het homohuwelijk. Daarnaast heeft de partij een oproep gedaan om de Defense of Marriage Act (DoMA), die het huwelijk definieert als zijnde tussen een man en een vrouw, af te schaffen.

De acceptatie van het homohuwelijk maakt nu officieel deel uit van het Democratische partijprogramma. Een werkgroep binnen de partij had de acceptatie van het homohuwelijk twee weken geleden al opgenomen in een voorlopige versie van het verkiezingsprogramma. De partij heeft dat standpunt nu dus officieel goedgekeurd.

Een van de leden van de commissie die over het partijprogramma gaat zei dat steun voor het homohuwelijk nieuwe kiezers kan opleveren. "Jonge mensen zijn op zoek naar een politiek nest waar ze zich thuis voelen", zei Scott Dibble. "Dit is een van de belangrijkste morele kwesties van onze generatie."

Het partijprogramma maakt wel duidelijk dat het gaat om steun voor het burgerlijk huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. "We steunen ook de vrijheid van kerken en religieuze instanties om zelf te beslissen hoe ze huwelijken sluiten, zonder inmenging van de overheid."

Naast steun voor het homohuwelijk willen de Democraten ook dat DoMA wordt afgeschaft. De wet erkent alleen huwelijken tussen mannen en vrouwen en verbiedt de federale regering om homohuwelijken te erkennen. Diverse Amerikaanse rechters hebben geoordeeld dat de wet indruist tegen de grondwet.