Waterschapsbesturen blijven twee jaar langer zitten

De besturen van de waterschappen blijven twee jaar langer aan. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. De waterschapsbesturen hoeven nu pas in januari 2015 opnieuw te worden verkozen.

Eigenlijk zouden de nieuwe verkiezingen in november moeten plaatsvinden. Die zouden echter geschrapt worden als de Waterschapswet werd aangenomen. In dat wetsvoorstel staat dat de besturen van de waterschappen niet meer rechtsreeks door burgers, maar door gemeenteraadsleden moeten worden gekozen.

Toen het kabinet viel, en het ernaar uitzag dat de wet niet door het parlement zou komen, was er te weinig tijd om de verkiezingen nog te houden in november. Door het mandaat van de waterschappen met twee jaar op te rekken is er nu genoeg tijd om de wet te behandelen, zodat de besturen daarna door gemeenteraden kunnen worden gekozen.

Atsma vreesde eerder voor het onbestuurbaar worden van de waterschappen. "Wettelijk is bepaald dat de besturen per 3 januari 2013 aftreden. Als er dan geen nieuw bestuur is, kunnen geen rechtsgeldige besluiten meer worden genomen", zei hij vorige maand. "Ook ambtenaren kunnen geen rechtshandelingen meer verrichten omdat zij dit krachtens mandaat namens het bestuur doen. Het waterschap kan dan feitelijk niet meer functioneren."