Verzet tegen EU-bemoeienis pensioen

Brussel moet zich niet bemoeien met het pensioenstelsel van financieel gezonde landen zoals Nederland. De Nederlandse pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer en Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet dit deze week in een brief aan EU-voorzitter Herman van Rompuy schrijft, zegt hij zondag.

Van Rompuy zegt zondag in een interview met de Duitse krant Die Welt dat Brussel de EU-landen moet kunnen verplichten hun pensioenstelsel aan te passen. Alleen wijzen op de stijgende levensverwachtingen en de toenemende kosten zou te vrijblijvend zijn.

Omtzigt vindt dat alleen bij landen die aan het geldinfuus van de EU hangen moet kunnen worden ingegrepen. "Als je een land flinke bedragen leent, moet je hervormingen kunnen eisen. Deze week hebben wij ook ingestemd met een wet die het mogelijk maakt te kunnen controleren of de belastinginning bij de Grieken goed plaatsvindt."

Landen die niet aan het infuus liggen moeten volgens hem zeggenschap houden over hun pensioenfondsen. "Op dit moment is er achthonderd miljard euro aan Nederlands pensioengeld. Dat is meer geld dan er in het Europees noodfonds zit. Over zo'n bedrag moet Nederland zijn eigen regels kunnen stellen."

Omtzigt had maandag in Straatsburg al een overleg gepland staan met parlementariërs uit onder meer Spanje, Roemenië en Polen. "Nederland heeft als enige EU-land een standpunt over de plannen van Van Rompuy. Dit is een mooie gelegenheid om dit onderwerp bij andere landen onder de aandacht te brengen."

PVV-leider Geert Wilders stelt op Twitter dat 'het Brusselse monster' de soevereiniteit over 'onze pensioenen' wil afpakken. "Genoeg is genoeg! NL snel uit de EU!" Omtzigt vindt het overigens vreemd dat de PVV tegen de wet stemde om de Griekse belastinginning te controleren. "Als er toch geld wordt uitgeleend, kun je beter zorgen dat het verantwoord gebeurt."


Nederlands verzet tegen EU-bemoeienis met pensioen (Foto: Novum)