Bonnie St. Claire bang voor kanker

Bonnie St. Claire vreest dat haar leveraandoening resulteert in kanker. De 62-jarige zangeres, die jaren niet van de fles af kon blijven, start daarom elke dag met een uitgebreide bodycheck. "Want ik wil er hoe dan ook op tijd bij zijn als iets fouts de kop op steekt", vertelt Bonnie aan het AD.

"Mijn lever is en blijft zeer kwetsbaar", weet de zangeres. Jarenlang was ze verslaafd aan drank, wat levercirrose veroorzaakte. Die is dankzij medicijnen en een gezonder leven onder controle, maar Bonnie neemt het zekere voor het onzekere. "Volgens mijn internist kan ik onder normale omstandigheden nog wel twintig jaar mee. Wel heeft hij gezegd dat levercirrose in een op de zes gevallen kan veranderen in kanker. Ik loop dus nog altijd een serieus risico."

De zangeres weet wat haar in dat geval te wachten staat. "Het klinkt erger dan het is. Mocht zoiets gebeuren, dan kunnen ze het foute stukje lever vrij makkelijk operatief verwijderen. Tenzij overal in de lever uitzaaiingen worden gevonden. Als dat zo is en mijn lever stopt met functioneren, is transplantatie nog de allerlaatste vluchtweg."

Zo ver wil Bonnie het echter niet laten komen. "Met een orgaan van iemand anders moet je de rest van je leven bakken zware medicijnen slikken om afstoting te voorkomen", weet de blondine.

Om grotere problemen op tijd te ontdekken neemt Bonnie haar lichaam dagelijks onder de loep. "Ik controleer allereerst mijn oogwit. Als dat geler wordt, duidt dat doorgaans op een slechter werkende lever. Verder houd ik ook de kleur van mijn urine en ontlasting scherp in de gaten. Ook een iets harder en boller wordend buikje, en opgezwollen benen kunnen duiden op leverproblemen."

Ondanks alle maatregelen staat Bonnies leven volgens haar niet in het leven van eventuele toekomstige gezondheidsproblemen. "Het beheerst mijn leven totaal niet. En, laten we wel zijn, eigenlijk zou iedereen zich net als ik bewust moeten concentreren op een al dan niet goede werking van zijn of haar lijf."