De Telegraaf komt met wekelijkse tv-gids

De Telegraaf heeft zaterdag voor het eerst een tv-gids uitgebracht bij het dagblad. In de gids staat informatie over alle films en programma's voor de hele week. De krant wilde deze programmagegevens al tientallen jaren publiceren, maar tot nu toe lag de Nederlandse Publieke Omroep dwars.

Tot voor kort hadden publieke omroepen het alleenrecht op de programmagegevens. In april stemde een meerderheid van de Tweede Kamer echter in met een voorstel dat daar een einde aan maakt. De Kamer vindt dat de gegevens tegen een redelijke vergoeding voor iedereen vrij publiceerbaar moeten zijn.

De Telegraaf is echter niet van plan deze vergoeding te betalen en beroept zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een Britse zaak. Daarin werd beslist dat de programmagegevens gratis moeten zijn.

De eigenaar van de krant, De Telegraaf Media Groep, maakte in april al bekend een claim tegen de staat in te dienen. Het bedrijf zou naar eigen zeggen miljoenen euro's zijn misgelopen doordat het jarenlang de programmagegevens niet aan mocht bieden.

In de jaren negentig publiceerde De Telegraaf ook al eens korte tijd de programmagegevens in de krant. Dat werd vervolgens verboden door de rechter. Ook de komende vijf zaterdagen drukt de krant de programmagegevens voor de hele week af.