Hof Somaliland veroordeelt 17 mensen ter dood

Een militaire rechtbank in Somaliland, een autonome regio in het noorden van Somalië, heeft woensdag zeventien mensen ter dood veroordeeld. Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De zeventien personen werden schuldig bevonden aan een aanval op een legerbasis afgelopen dinsdag.

Tientallen woedende betogers gingen donderdag de straat op om te protesteren tegen het vonnis van de rechter. Ze eisten de directe invrijheidstelling van de veroordeelden. De oproerpolitie joeg de betogers uiteen.

Volgens de rechtbank hebben de zeventien veroordeelden bekend dinsdag militairen te hebben aangevallen. De aanval op de legerbasis in Hargeisa volgde op een ruzie over land een dag eerder. Acht mensen, onder wie drie militairen, kwamen bij de aanval om het leven.

De rechtbank bestreed de beschuldiging van de verdediging dat er overhaast een vonnis is geveld. "De rechtbank heeft de aangeklaagden schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de aanvallen op de militairen en ze hebben schuld bekend", aldus de militaire aanklager, Yusuf Farah Sharmarke. Vijf andere verdachten zijn minderjarig en hebben daarom een levenslange celstraf opgelegd gekregen.

De zeventien ter dood veroordeelden kunnen niet in beroep gaan tegen het vonnis.