GroenLinks organiseert drie lijsttrekkersdebatten

GroenLinks organiseert volgende week drie debatten tussen Jolande Sap en Tofik Dibi. De leden van de partij kunnen vervolgens via internet hun stem uitbrengen. Op 4 juni is bekend wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september. Dat meldt een woordvoerder van het partijbestuur van GroenLinks dinsdag.

De kandidatencommissie buigt zich de komende dagen over de sollicitatieprocedure. In theorie is het nog mogelijk dat er slechts een kandidaat wordt voorgedragen, of meer dan twee. Het meest waarschijnlijke scenario is echter dat het zal gaan tussen de huidige partijleider Jolande Sap en Kamerlid Tofik Dibi, die zich maandag kandidaat stelde.

Volgende week worden er drie debatten georganiseerd, een in het zuiden van Nederland, een in het noorden en een in de Randstad. Daarnaast kunnen de kandidaten ook nog campagne voor zichzelf voeren. Ze mogen hierbij worden geholpen door vrijwilligers, maar niet door hun vaste medewerkers die hen helpen bij hun Kamerwerk.

Hoogstwaarschijnlijk kunnen GroenLinks-leden vanaf 26 mei hun stem uitbrengen. De website die hiervoor nodig is wordt momenteel gebouwd.

Sap zei dinsdag dat ze uitziet naar de strijd om het lijsttrekkerschap. "Ik ben een rechtgeaarde democraat, en vind het mooi dat er voor de leden wat te kiezen valt", zei Sap. "Ik denk dat ik goede papieren heb en sta te trappelen om te laten zien wat ik kan."