Griekse coalitiepoging faalt weer

Ook de Griekse sociaaldemocraten zijn er niet in geslaagd een regering te smeden, nadat twee eerdere pogingen door andere partijen al mislukten. De opdracht is teruggegeven aan de president, voor een allerlaatste poging.

Als ook dat niet tot de vorming van een nieuwe regering leidt, zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. De vrees bestaat dat een nieuwe uitslag het politieke landschap alleen maar verder versplintert.

Bij de eerste poging had de conservatieve Nea Dimokratia de eer. Die was echter na de verkiezingen de meerderheid kwijtgeraakt met Pasok, die vrijdag het bijltje erbij neergooide. De wig tussen de twee wordt gedreven door het uiterst linkse blok Syriza, die al eerder aangaf de bezuinigingsafspraken met de EU te willen verscheuren, en bij dat standpunt blijft.

Ook de linkse Dimokratiki Aristera wil niet meedoen aan een coalitie die de harde door de Europese Unie geëiste bezuinigingen zal invoeren, meldt BBC News. Verschillende EU-regeringsleiders en de Europese Commissie hebben al stevige waarschuwingen afgegeven dat de politieke impasse tot een vertrek van Griekenland uit de Eurozone kan leiden. Dat hier serieus over na wordt gedacht blijkt uit de woorden van de Duitse minister van Financiën, die zei dat de EU niet zal zinken als Griekenland de Euro op moet geven.