Poging Kamer tot opheffen ProRail

De Tweede Kamer maakt zich opnieuw hard voor het overhevelen van ProRail-taken naar de overheid. Een meerderheid in de Kamer wil dat het ministerie meer over het spoorbedrijf te zeggen heeft. De VVD wil ProRail zelfs helemaal opdoeken, schrijft De Telegraaf donderdag.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is het zat dat het bij ProRail  'een rommeltje' blijft. Na de spoorchaos door het winterweer, de ongepaste salarisverhoging van de directie en het treinongeval vorige maand is de maat vol. Volgens hem heeft het bedrijf nu uitgebreid de tijd gekregen om zich te bewijzen. Hij wil dat ProRail  bij Rijkswaterstaat wordt ondergebracht.

Anderhalf jaar geleden wilde een meerderheid in de Tweede Kamer ook al dat de overheid meer zeggenschap kreeg over ProRail  nadat het spoorverkeer ernstig ontregeld raakte door een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht.

Behalve de VVD pleiten de ChristenUnie, D66, SP en de PvdD al langer over het afschaffen van ProRail . Voor het CDA en de PvdA gaat dat te ver. Zij willen liever dat het bedrijf gedeeltelijk wordt ingelijfd.