Ook Eerste Kamer stemt voor netneutraliteit

In navolging van de Tweede Kamer heeft dinsdagavond ook de Eerste Kamer zich achter het voorstel voor de nieuwe telecomwet geschaard. Daarmee wordt onder meer de netneutraliteit wettelijk verankerd. Nederland is naast Chili het tweede land waar netneutraliteit wettelijk is vastgelegd.

Providers mogen geen heffing invoeren op diensten als Skype en Whatsapp. Met de wet worden ook strengere eisen gesteld aan het gebruik van zogeheten cookies. Met deze bestandjes kan het surfgedrag van internetters in kaart worden gebracht.

Vorig jaar laaide de discussie over netneutraliteit op toen bleek dat KPN mogelijk geld wilde vragen voor diensten als Skype en WhatsApp. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) kondigde daarop aan dat hij de Telecomwet ging aanpassen om de heffing onmogelijk te maken.

De demissionair minister is blij dat de wet door de senaat is aangenomen, laat hij dinsdagavond via Twitter weten. "Goed debat in Eerste Kamer over telecomwet. Wet aangenomen. In Nederland nu netneutraliteit geregeld!"