Thieme opnieuw voorgedragen als lijsttrekker

Marianne Thieme wordt opnieuw voorgedragen als de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. De fractieleider van de PvdD in de Tweede Kamer heeft daarmee ingestemd, meldt het partijbestuur maandag.

Volgens partijvoorzitter Luuk Folkerts heeft Thieme bewezen de PvdD 'uitstekend' te vertegenwoordigen. "Onder haar leiding zijn de thema's dierenwelzijn, duurzaamheid, klimaatcrisis en vleesconsumptie indringend geagendeerd, zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten." Als voorbeeld noemde hij Thiemes inzet voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Thieme is momenteel met zwangerschapsverlof en keert op 15 mei terug in de Tweede Kamer. Zij wordt momenteel vervangen door de nummer twee, Esther Ouwehand. Ook zij is beschikbaar voor een volgende termijn in de Kamer. De kandidatencommissie buigt zich de komende tijd over een conceptkandidatenlijst. Kandidaten kunnen zich tot 14 mei melden.

Bij de vorige verkiezingen in 2010 leidde de kandidatenlijst nog tot een rel. Het partijbestuur had Ouwehand niet op de concept-kandidatenlijstgezet. Dat leidde tot veel protest binnen de partij, omdat Thieme te veel invloed zou hebben gehad bij het opstellen van de lijst. De leden besloten daarop Ouwehand alsnog op de tweede plek te zetten.

De voordracht van Thieme als lijsttrekker moet nog worden bekrachtigd door het partijcongres op 1 juli. De PvdD bezet momenteel twee zetels in de Kamer. De partij verwacht dat aantal op 12 september te verdubbelen.


Thieme opnieuw voorgedragen als lijsttrekker (Foto: Novum)