Stafchef Rusland dreigt met aanval op raketschild

Als de NAVO en de Verenigde Staten hun plannen voor een raketschild in Oost-Europa doorzetten voert Rusland mogelijk preventieve aanvallen uit op de installaties die het raketschild vormen. Dat heeft de stafchef van het Russische leger, Nikolai Makarov, donderdag gezegd op een internationale conferentie waar ook functionarissen van de NAVO en de VS aanwezig waren.

De Russische president Dmitri Medvedev zei vorig jaar al dat als er geen overeenstemming kan worden bereikt met de NAVO en de VS, Moskou een militaire reactie niet uitsluit. Makarov deed donderdag nog een schepje bovenop deze waarschuwing.

"Als de situatie verergert zullen we beslissen of we een preventieve en vernietigende aanval uitvoeren", zei Makarov. De Russische minister van defensie Anatoli Serdjoekov zei dat de onderhandelingen tussen Rusland en de VS over het raketschild 'bijna zijn stukgelopen'.

Het raketschild is al langer een twistpunt tussen Rusland en het Westen. Volgens Washington is het raketschild louter bedoeld om een mogelijke raketdreiging uit Iran het hoofd te bieden. Rusland denkt echter dat het raketschild, dat bestaat uit diverse radarinstallaties en raketonderscheppers, uiteindelijk de afschrikkende werking van zijn nucleaire arsenaal zal ondergraven. Moskou heeft voorgesteld het raketschild samen te beheren, maar deze suggestie heeft de NAVO verworpen.

Russische en Amerikaanse functionarissen spraken op de conferentie openhartig over het wederzijdse wantrouwen tussen de twee landen.

"We kunnen wantrouwen dat al decennia bestaat niet zomaar verwerpen en andere mensen worden", zei de Russische onderminister van defensie Anatoli Antanov tegen functionarissen van de VS en de NAVO. "Waarom worden mijn Russische collega's en ik opgeroepen het wantrouwen terzijde te schuiven? Kijk eens in de spiegel."

De Amerikaanse gezant Ellen Tauscher zei in reactie op Antanov dat zowel de VS als Rusland zich geen nieuwe wapenwedloop kunnen veroorloven. "Het kan niet zo zijn dat als jullie een drie meter hoge muur bouwen wij een vier meter hoge ladder maken", aldus Tauscher. "We zullen een politieke sprong in het diepe moeten nemen."