Lokale PvdA-politici minder negatief over akkoord

Lokale PvdA-politici zijn een stuk minder negatief over het donderdag gesloten begrotingsakkoord dan de landelijke PvdA. Zo zegt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher over het akkoord dat er belangrijke punten inzitten die 'heel positief' zijn voor Amsterdam.

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel is vooral blij dat de bezuinigingen op het openbaar vervoer deels van de baan zijn en dat het hoge btw-tarief voor cultuur wordt geschrapt. Tegen de lokale omroep Oog zegt hij bovendien dat hij het jammer vindt dat zijn partij niet aan tafel zat bij de zogenoemde Kunduz-coalitie. Rehwinkel vindt dat zijn partij verantwoordelijkheid had moeten nemen.

Fractieleider Diederik Samsom zei donderdagavond teleurgesteld te zijn over het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66. GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten. "Dit is niet de nieuwe start waar Nederland naar snakte", zei Samsom tijdens het debat over het akkoord. "Dit is een valse start die Nederland tekortdoet."

Partijgenoot Asscher toont zich in Het Parool een stuk milder over het akkoord. Hij is blij dat zijn grootste bezwaren, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget, van tafel zijn. "Daar ben ik erg blij om. Er zit een aantal moeilijke punten in, maar dat lijkt me onvermijdelijk."

De wethouder zegt moeilijk een oordeel te kunnen vellen over waarom zijn partij het akkoord niet steunt. "Als Amsterdamse wethouder stel ik vast dat een aantal van mijn zorgen voor kwetsbare groepen geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Een hele opluchting."