Overschot betalingsbalans blijft toenemen

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van Nederland is in 2011 gestegen naar een recordniveau. Dit maakte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekend.

Nederland exporteerde in 2011 voor 65 miljard euro meer goederen en diensten dan het invoerde. Omdat vanuit Nederland voor 10 miljard euro meer geld naar het buitenland werd overgemaakt dan andersom kwam het overschot op de lopende rekening uit op 55 miljard euro.

Volgens hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger is de eurocrisis de belangrijkste reden dat het overschot op de betalingsbalans, dat sinds 2009 al meer dan verdubbelde, maar blijft stijgen. "De nominale looneisen zijn door de crisis erg omlaaggegaan. Omdat de arbeidsproductiviteit wel blijft stijgen, is dat heel goed voor onze concurrentiepositie. In Zuid-Europa, waar juist een tekort op de betalingsbalans de norm is, stijgt die niet meer. En de lonen zijn daar nog niet voldoende gedaald om hiervoor te compenseren", aldus Eijffinger. Door de relatief goedkope euro wordt het voor bedrijven en consumenten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Azië hiernaast aantrekkelijker om Nederlandse goederen te kopen.

Hoewel Nederland in het laatste kwartaal van vorig jaar al in een recessie verkeerde, was de export van goederen nooit eerder zo hoog.

Volgens Eijffinger toont dit aan dat de Nederlandse economie ondanks de huidige economische teruggang en de dreigende extra miljardenbezuinigingen in de kern geen probleem heeft.

"De groei van de arbeidsproductiviteit en de matige loonontwikkeling zijn gezond en versterken de concurrentiepositie. Daarom hoeven we echt niet op de bezuinigingstour, maar moeten we ons juist richten op structurele hervormingen zoals een flexibeler arbeidsmarkt", aldus Eijffinger.