'Rutte blokkeerde benoeming Hoogduin bij DNB'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft persoonlijk de benoeming van Lex Hoogduin als president van De Nederlandsche Bank (DNB) geblokkeerd. Dat meldt NRC Handelsblad. Hoogduin was de beoogde kandidaat om Nout Wellink op te volgen. Deze eer viel op 1 juli te beurt aan Klaas Knot.

Rutte zou Hoogduin niet geschikt vinden voor politieke discussies en niet in staat om de gewenste cultuurverandering bij de centrale bank door te voeren. De kandidatuur van Hoogduin, die in de directie zat bij DNB, werd tot het laatst gesteund door de top en de raad van commissarissen van de centrale bank. Het kabinet was echter niet te vermurwen.

Hoogduin was tijdens de kabinetsformatie uit de gunst geraakt. Toen de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks spraken over een te vormen kabinet, maakte directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings bezwaar tegen de geplande achttien miljard aan bezuinigingen. In de ogen van Rutte wist Hoogduin, die ook aanwezig was, deze kritiek onvoldoende te pareren.

Het kabinet wilde een externe kandidaat om een cultuurverandering door te voeren bij DNB. Het oog viel op oud-topambtenaar Kees van Dijkhuizen (VVD) van zakenbank NIBC. Een andere kandidaat, RBS-bankier en voormalig topambtenaar Jeroen Kremers (CDA), trok zich terug.

Uiteindelijk werd Knot als compromiskandidaat naar voren geschoven. Kort daarna stapte Hoogduin op bij DNB. Rutte zou nog wel een vergeefse poging hebben gedaan Hoogduin voor DNB te behouden.

NRC Handelsblad weet ook te melden dat Wellink in 2008 een aanbod kreeg om bestuursvoorzitter van de Rabobank te worden. Hij bleef uiteindelijk bij DNB in verband met de bankencrisis en het grote aantal wijzigingen in de DNB-directie.