Bayer verliest monopolie kankermedicijn India

India heeft maandag een einde gemaakt aan het monopolie van de Duitse geneesmiddelenfabrikant Bayer op een medicijn tegen kanker. De Indiase regering heeft toestemming gegeven voor de productie van een generieke kopie van het geneesmiddel dat voor een fractie van de prijs kan worden geproduceerd.

In de Indiase wet is een artikel opgenomen dat moet voorkomen dat medicijnen zo duur worden dat patiënten de kosten niet meer kunnen ophoesten. Op basis van dit wetsartikel heeft Natco Pharma toestemming gekregen het medicijn sorefinib in productie te nemen. Sorefinib wordt gebruikt bij de behandeling van lever- en nierkanker.

Een behandeling met sorefinib - dat door Bayer wordt verkocht onder de naam Nexavar - kost per maand ruim 4200 euro. Daarmee is het 'niet tegen een redelijke prijs beschikbaar voor het publiek', aldus de Indiase overheidsdienst die patenten regelt. Bayer heeft van 2008 tot 2020 een alleenrecht op het medicijn, maar 'een recht kan nooit absoluut zijn', aldus het patentbureau.

Natco Pharma zegt dat de generieke versie van het medicijn 133 euro per maand kost. Natco moet zes procent aan royalties betalen aan Bayer.