'Opstelten en Teeven herkauwen oude plannen'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie presenteert regelmatig oude plannen opnieuw. Minister Ivo Opstelten en partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven sturen geregeld nog eens een persbericht over maatregelen die al eerder zijn aangekondigd. Dat concludeert het AD na eigen onderzoek.

Zeker dertien keer zouden de bewindslieden plannen meerdere keren hebben uitgestuurd naar de media. In veel gevallen zijn de koppen en inleidingen van persberichten hetzelfde, maar is slechts een nieuw stapje in het beleidsproces genomen.

Een reeds aangekondigd wetsvoorstel kan op die manier opnieuw aandacht krijgen wanneer het naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het ministerie verstuurde volgens dat recept binnen negen maanden drie keer een persbericht over het feit dat burgemeesters mogen besluiten burgers op straat te laten fouilleren.

CDA en PvdA tonen zich in de krant kritisch over de oude wijn in nieuwe zakken. "Hierdoor zet je jezelf neer als iemand die grote stappen zet, terwijl je feitelijk gewoon beleid aan het uitwerken bent", zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. PvdA'er Jeroen Recourt: "Je houdt burgers voor de gek."

In de regels van de Rijksvoorlichtingsdienst staat dat persberichten niet bedoeld zijn om imago op te bouwen voor bewindslieden. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er niets aan de hand is. "We zijn open en transparant over de maatregelen die bewindslieden nemen. Dit heeft niets te maken met imagebuilding."


'Opstelten en Teeven herkauwen oude plannen' (Foto: Novum)