Spies verdedigt verstrekken inkomensgegevens

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) staat achter het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan de verhuurders om scheefwonen tegen te gaan. Dat dit gebeurt hoewel de wet daarvoor nog niet is goedgekeurd door het parlement, is een normale gang van zaken.

De Kamer is 'keurig netjes' geïnformeerd over de voorbereidingen die worden getroffen voor het geval het parlement instemt met de wet, zei Spies woensdag. Ook heeft het kabinet ontheffing verleend aan de Belastingdienst om de gegevens te verstrekken. Deze voorbereidingen zijn nodig om de wet per 1 juli in werking te laten treden, aldus de bewindsvrouw.

In het wetsvoorstel staat dat verhuurders de inkomensgegevens van hun huurders moeten krijgen. Het kabinet wil scheefwonen tegengaan door huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro jaarlijks vijf procent extra huurverhoging te geven. Dat kunnen de verhuurders alleen als ze weten hoeveel hun huurders verdienen.

Volgens huurdersvereniging Woonbond heeft het kabinet echter de privacy van miljoenen huurders geschonden door hun gegevens te verstrekken aan hun huisbazen. De huurders hadden daarvan op de hoogte moeten worden gesteld.

Spies wijst erop dat verhuurders alleen te horen krijgen of het inkomen van hun huurders meer of minder dan 43 duizend euro bedraagt of dat dit onbekend is. "Meer informatie krijgt geen enkele huurder."

De ontstane ophef over de kwestie deed Spies af als 'grote woorden', die geen recht doen aan de feiten. Onder anderen Sadet Karabulut (SP) noemde de gang van zaken 'te ongelooflijk voor woorden' en sprak van een 'schoffering van de Kamer'. "Ik ga er bij de minister op aandringen om er per direct mee te stoppen."