Star Wars veteraan Ralph McQuarrie overleden

Concept artist Ralph McQuarrie is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. McQuarrie was het meest bekend van zijn ontwerpen van iconische figuren als Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 en C-3PO, voor de eerste Star Wars trilogie van George Lucas.

McQuarrie, geboren op 13 juni 1929 in Gary, Indiana, USA, begint zijn loopbaan bij de vliegtuigfabrikant Boeing in de vroege jaren zestig. Als hij posters voor de Apollo ruimtevluchten gaat ontwerpen wordt de artiest ontdekt door Hollywood. In 1975 wordt hij in dienst genomen door George Lucas om concepten te maken voor diens film Star Wars, Episode IV: A New Hope.  Mede door de ontwerpen van McQuarrie wist Lucas 20th Century Fox ervan te overtuigen met hem in zee te gaan.

De tekenaar werkte mee aan de twee vervolgen en was te zien in Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back als General Pharl McQuarrie. De veteraan werd zelfs benaderd voor de drie prequels die Lucas vanaf 1999 maakte maar de inmiddels gepensioneerde McQuarrie sloeg het aanbod af. Naast de eerte drie Star Wars films werkte McQuarrie ook aan films als Close Encounters of the Third Kind, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, E.T.: The Extra-Terrestrial, Cocoon en Clive Barker's Nightbreed.

McQuarrie won een Oscar met zijn concept ontwerpen voor de film Cocoon in 1985.