Luchtkwaliteit Chinese steden moet beter

Het Chinese kabinet heeft deze week besloten tot nieuwe limieten voor de luchtverontreiniging, die in de komende vier jaar gefaseerd worden doorgevoerd. Volgens onderminister voor milieubescherming Wu Xiaoqing moet China 'heel hard werken' om aan de luchtkwaliteitseisen te voldoen; nu voldoen twee op de drie steden in China niet aan de normen.

Wu zei dat de overheid in het hele land vijftienhonderd nieuwe meetpunten wil oprichten. "Wij willen ook het publieke vertrouwen opbouwen in de data die wij verschaffen om het publiek beter te dienen."

Onder de Chinese bevolking leeft groeiend ongenoegen over de luchtverontreiniging en het gebrek aan adequate informatie over de luchtkwaliteit. Dat gebrek kwam de afgelopen maanden schrijnend aan het licht door een Twitter-feed van de Amerikaanse ambassade in Beijing, waar de metingen van apparatuur op het dak van het ambassadegebouw elk uur worden ververst. Het 24-uursgemiddelde van vrijdag werd door de ambassade als 'zeer ongezond' geclassificeerd.

De nieuwe Chinese luchtkwaliteitsnormen blijven overigens nog ver achter bij die van bijvoorbeeld de Verenigde Staten.