Chemokuur veilig tijdens zwangerschap

Onderzoek uit België heeft aangetoond dat het relatief veilig is om, als je kanker hebt, tijdens je zwangerschap chemotherapie te ondergaan. De onderzoekers kwamen tot dit resultaat na het onderzoeken van zeventig kinderen, variërend in leeftijd van anderhalf tot achttien jaar oud. Professor Frederic Armant verrichte het onderzoek aan de Katholieke Universiteit in Leuven.

Bij de moeders van de onderzochte kinderen werd gemiddeld rond de achttiende week van de zwangerschap de diagnose kanker gesteld. Het aantal chemosessies bedroeg gemiddeld drie tot vier behandelingen tijdens de zwangerschap. De kinderen werden op vele vlakken onderzocht, maar de wetenschappers konden geen verschil tussen de 'behandelde' kinderen en 'gewone' kinderen vinden. Zowel op neurocognitief gebied, als in de groei, algemene gezondheid en de hartfuncties kon niets gevonden worden. Ook in het gedrag lieten de onderzochte kinderen geen afwijkend patroon zien.

Er waren slechts drie kinderen die afweken van de norm: een tweeling met een ontwikkelingsachterstand en een premature baby. De onderzoekers hebben echter aangetoond dat de premature baby dezelfde problemen vertoonde als een gewone premature baby. Het verschil is dus niet te wijten aan de chemotherapie maar aan de vroeggeboorte aldus professor Frederic Amant.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat het vanaf week veertien van de zwangerschap veilig is om een chemokuur te ondergaan. Het volledige rapport is vrijdag gepubliceerd in de Lancelot Oncology. Daar is tevens een (Engelstalige) podcast te downloaden van een interview met professor Amant.