Santorum wint meerdere voorverkiezingen

Rick Santorum heeft dinsdagnacht met gemak de Republikeinse voorverkiezing in Minnesota gewonnen. Ook in Colorado won hij. De overwinningen roepen de vraag op of er in de conservatieve harde kern van de partij genoeg steun is voor de gematigde koploper Mitt Romney. Santorum staat bekend als een fel tegenstander van abortus en homorechten.

Een uitgelaten Santorum zei tegen zijn aanhangers dat duidelijk is geworden dat het conservatisme in Missouri en Minnesota 'levend en wel' is.

Santorum won ook een niet-bindende voorverkiezing in Missouri. In 2008 won Romney de voorverkiezingen in Minnesota en Colorado nog. Sindsdien is Republikeinse partij echter conservatiever geworden.

Toen de stemmen in 66 procent van de districten in Minnesota waren geteld, had Santorum 45 procent van de stemmen. Ron Paul volgde met 27 procent en Romney met zeventien procent. Newt Gingrich, de voornaamste rivaal van Romney, haalde elf procent.

In Colorado stond Santorum op 43 procent toen de stemmen in 32 procent van de districten was geteld. Romney volgde met 28 procent, Gingrich met vijftien en Paul met dertien procent. In Missouri stond Santorum op 55 procent toen 99 procent van de stemmen was geteld. Romney haalde 25 procent, Paul twaalf procent. Gingrich stond niet op het stembiljet.