Russische ruimtesonde neergestort in Stille Oceaan

De Russische ruimtesonde Phobos-Ground is neergestort in de Stille Oceaan. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd, aldus Russische media. De sonde is bij het binnengaan van de dampkring verbrand en duizenden stukjes zijn in de oceaan neergekomen.

Volgens het ministerie werden resten van de sonde aangetroffen op zo'n 1250 kilometer ten westen van Wellington Island, een eiland voor de kust van Chili. De vrees bestond dat de sonde bij het neerstorten ernstige schade zou aanrichten. Deskundigen verklaarden echter dat de risico's minimaal waren, omdat de raketbrandstof en het grootste deel van de sonde in de atmosfeer zou verbranden.

De 133 miljoen euro kostende Phobos-Ground had een van de twee manen van Mars, Phobos, moeten verkennen en monsters van het oppervlak moeten nemen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos verloor kort na de lancering in november echter het contact met de sonde. Sindsdien zat Phobos-Ground vast in een baan rond de aarde. Pogingen van de Russen en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om de sonde zijn missie te doen hervatten zijn mislukt.