NASA-sondes in baan rond maan

Twee Amerikaanse satellieten zijn aangekomen bij de maan. De Grail-A en de Grail-B zullen de komende maanden de zwaartekracht van het hemellichaam meten. Wetenschappers kunnen daarmee een uniek kijkje onder het oppervlak nemen.

De Grail-A kwam op oudejaarsavond in een baan rond de maan. In de nacht van zondag op maandag volgde tweelingbroer Grail-B.

De samenstelling van de maan moet duidelijk maken hoe hij ooit is ontstaan. Dat is nog steeds een mysterie, ondanks 109 eerdere missies. Eén theorie is dat de aarde miljarden jaren geleden in botsing is gekomen met een andere planeet. De brokstukken daarvan zouden zijn samengeklonterd tot de maan.

Grail-B gaat bijna 200 kilometer achter Grail-A rond de maan draaien. Tijdens hun rondjes voelen ze de aantrekkingskracht, die van plek tot plek verschilt. Als de sondes bijvoorbeeld over zware metalen of bergketens vliegen, is er veel zwaartekracht. Dat zorgt ervoor dat de satellieten licht versnellen. Daardoor wordt de onderlinge afstand iets groter. Sensoren aan boord kunnen een verandering van een duizendste van een millimeter al registreren.

De beide sondes waren in september gelanceerd. Ze zijn zo groot als een wasmachine en hebben in totaal bijna 400 miljoen euro gekost.

NASA-sondes in baan rond maan
NASA-sondes in baan rond maan (Foto: ANP)