Directeur architectuurinstituut onder vuur

De directie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam ligt onder vuur. Enkele leidinggevenden zouden 'geen respect opbrengen' voor het personeel, schrijft de Volkskrant dinsdag. De ondernemingsraad zou medewerkers gewaarschuwd hebben voor de gevolgen van het optreden van de directie voor het instituut.

Al in 2008 zou het managementteam bij de raad van toezicht aan de bel hebben getrokken over het functioneren van Ole Bouman, die dan een jaar directeur is. Hij beschikt over weinig leidinggevende capaciteiten en organisatievermogen, staat in de brief van het team die in handen is van de krant.

De problemen zijn nog steeds groot. Een medewerker zou gezegd hebben dat Bouman en zakelijk directeur Peter Haasman met elkaar concurreren, waardoor onduidelijk is wie welke verantwoordelijkheden heeft.

Het NAi is een van de grootste architectuurmusea ter wereld, maar zowel management als personeel vreest voor het voortbestaan van het instituut. Van de staf van voor Boumans vaste aanstelling in 2008 zou iedereen vertrokken zijn behalve het hoofd financiën. Ook de tentoonstellingen in het deze zomer na een verbouwing heropende museum vallen tegen.