Gemeenten tellen jaarlijks 65.000 spookburgers

Gemeenten raken elk jaar ongeveer 65.000 mensen kwijt. Die vertrekken uit de gemeente zonder dat te melden en schrijven zich ook niet in bij een andere gemeente. Daarmee zijn er bijna twee keer zo veel zogenoemde spookburgers als eind jaren negentig, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename begon in 2002 en hangt deels samen met de toename van de geregistreerde emigratie. Het gaat vooral om jonge mannelijke allochtonen en de helft duikt binnen twee jaar weer op.

De helft van de bijna 550.000 mensen die tussen 1999 en 2008 met onbekende bestemming vertrokken zijn, is binnen twee jaar weer opgedoken. Een groot deel staat binnen een halfjaar weer ergens in Nederland ingeschreven. Autochtonen, mannen en 15 tot 24-jarigen keren het vaakst terug.

Een derde van de spookburgers had een jaar daarvoor een baan en een op vijf had een uitkering. Verder volgde een klein deel hoger onderwijs of was nog niet in Nederland ingeschreven. Van ongeveer de helft is niet bekend wat zij in Nederland deden in het jaar voor de melding dat ze met onbekende bestemming waren vertrokken.