'Rechters moeten met agent mee de straat op'

Rechters moeten jaarlijks minimaal een keer een dienst meedraaien met de politie. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Ronald van Raak, die zich zorgen maakt over de straffen die worden uitgedeeld voor agressie tegen agenten. Volgens Van Raak begrijpen rechters niet hoe groot de impact van agressie kan zijn voor dienders.

De strafeis tegen mensen die geweld hebben gepleegd tegen ambtenaren is vanaf dit jaar twee keer zo hoog als in reguliere geweldszaken. Volgens Van Raak wordt deze eis vaak niet gevolgd door rechters. "Rechters hebben de neiging om rekening te houden met de omstandigheden van de daders, maar veel minder vaak met de gevoelens van slachtoffers."

Het SP-Kamerlid zegt veel brieven te ontvangen van agenten die getraumatiseerd zijn na een geweldsincident. "Agenten voelen zich vaak onbegrepen door uitspraken van de rechter. Het zou goed zijn als rechters, als onderdeel van de bijscholing, elk jaar minimaal een nooddienst met de politie meedraaien."

Een Kamermeerderheid sprak zich vorig jaar al uit voor het plan rechters korte stages te laten lopen, onder meer bij de politie, het gevangeniswezen en de schuldhulpverlening. "Rechters moeten uit hun ivoren toren komen", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt toen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet weten open te staan voor deze wens van de Kamer. Hij overlegt hierover met de Raad voor de rechtspraak.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt maandag dat hij bij het kabinet het gevoel van urgentie mist om agressie tegen ambtsdragers tegen te gaan. "De ambitie om dit probleem echt aan te pakken is ver onder de maat." Marcouch wil dat het voor agenten mogelijk wordt om anoniem aangifte te doen van agressie. Bovendien moet de werkgever verantwoordelijk worden gemaakt voor de aangifte. "De aangiftebereidheid en de pakkans moeten omhoog", stelt Marcouch.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de aanpak van geweld tegen ambtenaren.