Kinderen met chronisch zieke ouder vaak angstig

Ongeveer twaalf procent van de jongeren met een chronisch zieke ouder geeft aan last te hebben van lichamelijke klachten, angsten, somberheid en teruggetrokken gedrag. Meisjes hebben er net iets vaker last van dan jongens. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, schrijft Trouw.

Een op de vier jongeren in Nederland groeit op met een langdurig ziek familielid. Op de veertiende Dag van de Mantelzorg vraagt de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers, Mezzo, daar donderdag aandacht voor. De dag staat dit jaar in het teken van de jonge mantelzorger.

Kinderen ontwikkelen psychische problemen onder meer door het langdurige karakter van de ziekte, verklaart psycholoog en hoofdonderzoeker Dominik Sieh in de krant. Hoe langer de ziekte duurde, hoe meer problemen er waren. Daarnaast speelt een sterk gevoel van isolement een rol. "Jongeren die opgroeien met een zieke ouder voelen zich vaak alleen, niet voldoende ondersteund en onbegrepen."

Aan het onderzoek deden 161 jongeren van 10 tot 20 jaar mee.