Anderhalf jaar cel geëist tegen diplomavervalser

Tegen een 24-jarige Amsterdammer is woensdag anderhalf jaar cel geëist voor het vervalsen van ruim 140 diploma's. De diploma's werden online aangeboden. Wie meer dan twee getuigschriften kocht, kreeg volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag korting. De man zou met zijn praktijken meer dan 34.000 euro hebben verdiend.

Om aan een vals diploma te komen moesten klanten een aantal standaardgegevens opsturen. Klanten konden hun cijferlijst naar eigen wens invullen. Als een proefversie naar wens was werd het diploma afgedrukt en voorzien van een stempel en handtekening. In een hotel in Amsterdam of op treinstations in Den Haag en Utrecht werden de diploma's overhandigd.

De valse diploma's waren zowel van middelbare scholen, als van mbo-, hbo- en universitaire opleidingen. De verdachte hanteerde vaste prijzen, variërend van 250 euro voor een middelbareschool- of mbo-diploma tot 750 euro voor een universitair diploma.

De zaak kwam aan het rollen toen de gemeente Den Haag aangifte deed van valsheid in geschrifte. De gemeente kreeg argwaan toen iemand per mail een diploma opstuurde maar weigerde het origineel te tonen. De onderwijsinstelling die op het getuigschrift stond werd gebeld, waarna bleek dat de persoon in kwestie het diploma helemaal niet had behaald.

In september en oktober hebben verschillende klanten van de man zich voor de rechter moeten verantwoorden. Bijna alle verdachten zijn veroordeeld tot werkstraffen. Ongeveer vijftig afnemers hebben van het OM een boete gekregen. In totaal is voor ruim 3700 euro aan boetes opgelegd.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.