Geen gratie voor ter dood veroordeelde VS

De ter dood veroordeelde Amerikaan Troy Davis krijgt geen gratie. Dat heeft een commissie van de Amerikaanse staat Georgia dinsdag bepaald. Het doodvonnis wordt woensdag met een injectie voltrokken, ondanks een campagne van invloedrijke figuren die achter Davis' bewering staan dat hij ten onrechte is veroordeeld.

Davis is schuldig bevonden aan de dood van agent Mark MacPhail in 1989. Hij zou de agent hebben doodgeschoten toen die een dakloze man die werd aangevallen wilde helpen. Davis' advocaten zeggen dat hij onschuldig is en het slachtoffer van een persoonsverwisseling. Aanklagers twijfelen er echter niet aan dat zij de juiste man hebben vervolgd.

De gratiecommissie van Georgia liet dinsdag weten dat het gratieverzoek van Davis was verworpen. De beslissing werd genomen na een zitting op maandag. De commissie wilde geen toelichting geven op het besluit. Het is de vierde keer in vier jaar dat voor de executie van Davis een datum is vastgesteld.

Davis heeft door de afwijzing van zijn gratieverzoek weinig mogelijkheden meer om onder de executie uit te komen. Volgens zijn advocaat was het gratieverzoek aan de commissie de laatste optie. Hij sloot echter niet uit opnieuw in beroep te gaan. "De doodstraf zou niet moeten worden uitgevoerd als er twijfels bestaan over de schuld van de beklaagde. De commissie heeft hier niet de standaard gevolgd. De zaak van de staat tegen meneer Davis, grotendeels gebaseerd op betwiste ooggetuigenverklaringen en een inaccuraat ballistisch rapport, kan de twijfels die er bestaan niet wegnemen."

De zaak van Davis heeft wereldwijd veel aandacht gekregen, omdat zijn verdedigers, onder wie ex-president Jimmy Carter en paus Benedictus, twijfelen aan zijn schuld. Een aantal getuigen in de zaak heeft zijn verklaring ingetrokken, anderen hebben verklaard dat een andere man de moord heeft toegegeven.

De nabestaanden van MacPhail zeiden opgelucht te zijn door de afwijzing van het gratieverzoek. "Dat is wat we wilden en dat is wat we hebben gekregen", aldus de moeder van MacPhail. "We willen dat het wordt afgerond en dat hij (Davis, red.) zijn straf ondergaat."

De prominente mensenrechtenactivist dominee Al Sharpton zei 'verbijsterd en woedend' te zijn. Amnesty International noemde het besluit 'buitensporig'. "Als Troy Davis wordt geëxecuteerd, zou het wel eens zo kunnen zijn dat Georgia een onschuldig man terechtstelt en het rechtssysteem in diskrediet brengt", aldus directeur Larry Cox.