Spermahond nekt verkrachter

Een Zweedse verkrachter is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Een zogeheten 'spermahond' heeft zijn kwakje op het plaats-delict opgespoord en na een DNA-test is de verdachte als dader van een verkrachting aangewezen.

Niet alle honden zijn luie kontensnuffelaars. Zo doen reddings-, lijken- en drugshonden al jaren goed werk. In Zweden heeft men na de Billy en de Klippan weer een briljante uitvinding gedaan. Ze hebben namelijk een hond opgeleid die de geur van sperma herkent en zo helpt verkrachters op te sporen.

In Karlskrona vond begin vorige maand een brute verkrachting plaats. Een 23-jarige man greep een vrouw in haar nek en dwong haar hem te pijpen. De bewijzen tegen hem zijn gelukkig in overvloed. Naast getuigenverklaringen en het signamelent dat het slachtoffer kon geven, heeft de politie nog een troef in handen.

Na veel gesnuffel heeft de hond namelijk een kwakje op de plaats delict aangetroffen. De sperma werd geanalyseerd waarna het zaad werd gelinkt aan het DNA van een 23-jarige man. "Het technisch bewijs is zeer goed", jubelt aanklager Mårten Alvinsson.

De spermahond, Rapports Opus, heeft een jaar lang een speciale training gevolgd om uiteindelijk dit zaadbaantje in de maag gesplitst te krijgen. "Hij is de enige hond in Zuid-Zweden die is gespecialiseerd in het opsporen van sperma." Het oppakken van de verkrachter is het eerste succes van de spermahond die vorig jaar augustus is afgestudeerd.