'Slechte regie aanbestedingen kost miljarden'

Het kabinet laat door gebrekkige regie bij aanbestedingen jaarlijks een miljardenbesparing liggen. De publieke sector besteedt ieder jaar voor 120 miljard euro aan, maar dat kan tien miljard euro goedkoper, zeggen prominente hoogleraren op het gebied van aanbesteden in het Financiële Dagblad.

Er is zelfs binnen het kabinet onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor aanbestedingen, zegt hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen van de Universiteit Twente. Zo gaat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de wetgeving, maar bepaalt Binnenlandse Zaken hoe er wordt ingekocht.

Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven denkt dat er een besparing van vier tot acht procent in zit, als het kabinet de regie neemt bij aanbestedingen in de hele publieke sector. Het voorkomen van overlap scheelt al veel. Zo hoeven niet duizend bedrijven papier in te kopen, maar slechts tien. In Engeland en Portugal is dat al centraal geregeld.

Volgens Van Weele kan bij een aanbesteding ook beter minder specifiek om een product worden gevraagd. Als een inkoper bijvoorbeeld niet naar een specifieke schroef vraagt maar naar 'iets om een schilderij mee op te hangen', dan kunnen ondernemers met creatievere en zuinigere oplossingen komen.