Luchtmacht onderschept Russische bommenwerpers

Twee F-16's van de vliegbasis Volkel hebben dinsdagochtend boven de Noordzee twee Russische Bear T-95-bommenwerpers onderschept. De Russische toestellen vlogen zonder zich bekend te maken door het NAVO-luchtruim. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht.

De F-16's onderschepten de bommenwerpers aan de grens van het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied. De jachtvliegtuigen volgden de Russische toestellen totdat ze ten noordwesten van Leeuwarden het Nederlandse gebied verlieten. Engelse jachtvliegtuigen namen de begeleiding vervolgens over.

Russische oorlogsvliegtuigen vliegen met enige regelmaat door het NAVO-luchtruim. "Vroeger, in de Koude Oorlog, gebeurde dat regelmatig. Toen een hele tijd niet. Sinds 2010 zien we ze weer een paar keer per jaar. Dit was de derde keer dit jaar", aldus de luchtmachtwoordvoerder.

De Russen mogen overigens gewoon door Nederlands luchtruim vliegen. Onbekende toestellen worden onderschept als ze geen radiocontact maken. De luchtmacht heeft daartoe permanent F-16's klaarstaan die binnen enkele minuten de lucht in kunnen. Het bevel om op te stijgen komt van de NAVO.