Psychotherapeuten vrezen wachtlijsten

Psychotherapeuten vrezen dat patiënten op een wachtlijst komen te staan door bezuinigingen. Ook krijgen de patiënten minder keus bij het kiezen welke behandelaar bij hen past, zegt de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) dinsdag in het Nederlands Dagblad.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bezuinigt op het budget voor psychotherapeuten en psychologen die niet zijn verbonden aan een grote GGZ-instelling. Deze therapeuten worden vrijgevestigden genoemd.

Nu mogen de vrijgevestigden nog al hun behandelplannen declareren. De kosten rijzen volgens de minister echter de pan uit. Daarom wil ze gaan werken met een jaarlijks vast bedrag.

NVVP-directeur Judith Veenendaal erkent in de krant dat de kosten zijn gestegen, maar zij pleit voor een andere oplossing. "De kosten stijgen doordat er steeds meer mensen worden behandeld. Natuurlijk moet worden nagedacht over hoe dat betaalbaar blijft. Maar laat de minister dan met een langetermijnvisie komen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen bijdrage in de zorg."

Zij vreest dat zorgverzekeraars geen budgetafspraken willen maken met duizenden aparte therapeuten omdat het gemakkelijker is dit met een paar grote instellingen te doen. Patiënten zouden dan worden gedwongen voor grotere en duurdere instellingen te kiezen.