'Regio's moeten naar rechter om OV-stakingen'

De regionale overheden en de vervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten trachten de nieuwe stakingen door de rechter te laten verbieden. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. "De reizigers hebben nu wel genoeg te lijden gehad van stakingsacties, die met name gericht zijn tegen de aanbesteding van het OV in die steden", aldus de reizigersorganisatie.

"Stakingsrecht is een groot goed, maar ook het feit dat rechters naar de proportionaliteit van stakingen kijken is een goede zaak", aldus de belangenorganisatie. Nieuwe stakingen vindt zij disproportioneel: de reiziger zou al genoeg overlast hebben ondervonden. Die overlast is bij de laatste acties nog verergerd doordat de stakingen niet zoals aangekondigd rond 10.00 uur begonnen, maar al rond 09.00 uur. Daardoor werden veel spitsreizigers getroffen. 

De stakingen, die voor de komende week zijn aangekondigd, zijn niet gericht tegen de werkgevers van het personeel, maar tegen het regeringsbeleid. Dat argument wordt door rechters vaak gehanteerd bij het verbieden van stakingsacties. "Wanneer de Stadsregio Amsterdam, de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden écht staan voor de belangen van de reiziger, zetten zij alles op alles om nieuwe stakingen te verbieden", stelt  de Maatschappij Voor Beter OV, die vindt dat het beter is om bij Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) te benadrukken, dat de extra bezuiniging op het OV in de drie grote steden onterecht is en dat deze bezuiniging eerlijk over het hele land zou moeten worden verdeeld.