Getuige tegen tattookillers beschoten in Brazilië

Een getuige in de zaak tegen de zogenoemde tattookillers is in Brazilië beschoten. De 30-jarige man uit Schiedam was juist naar dat land uitgeweken in afwachting van opname in een getuigenbeschermingsprogramma, zegt zijn advocaat Kerem Canatan woensdag in het AD.

De getuige werd op straat aangesproken door een blanke Portugees sprekende man. Die vroeg of hij K. was. "Hoezo, wie ben jij dan?", zou de getuige vervolgens hebben gezegd. "Daar kom je wel achter", zei de man, waarop hij schoot. Sindsdien is de getuige doof aan een oor.

Zijn advocaat neemt aan dat het schieten een waarschuwing was, omdat de schutter van dichtbij miste. Zijn cliënt wacht volgens hem al ruim een half jaar op opname in een getuigenbeschermingsprogramma. Nu durft hij in Brazilië niet meer naar zijn werk.

De recherche had hem uitspraken ontfutseld nadat hij tijdens een verhoor had gevraagd of de opnameapparatuur even uit kon. Daarna had hij belastende verklaringen tegen enkele hoofdverdachten afgelegd. Inmiddels beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat heeft justitie zijn verklaringen op onrechtmatige wijze ontfutseld.

De tattookillers zijn volgens justitie verantwoordelijk voor een poging tot liquidatie op drugshandelaar Marlon Dalfour in Amsterdam in 2009. Daarvoor zitten vier mannen vast met Chinese tekens op hun rug. De bende wordt ook verantwoordelijk gehouden voor meerdere geslaagde liquidaties. In 2009 werd ook de 30-jarige Onno Kuut met geweld vermoord. Hij had dezelfde tekens op zijn rug als de leden van de bende.