Burgemeester Alphen wil noodfonds voor slachtoffers

Voor slachtoffers van traumatische gebeurtenissen moet er een landelijk noodfonds komen Dat vindt waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat verzekeraars vaak terughoudend zijn. Hij verwijst daarmee naar de schietpartij op 9 april in winkelcentrum De Ridderhof.

"Slachtoffers en ondernemers, die ook slachtoffer kunnen zijn, vallen tussen wal en schip. Een ondernemer is zijn lokale voorraad kwijt, maar de verzekeraars en het Schadefonds Geweldsmisdrijven doen daar niks aan", zegt Eenhoorn donderdag in vakblad Binnenlands Bestuur.

"Voor kleine ondernemers die normale marges hebben, zijn die kosten niet op te brengen. Maar het gaat ook om familieleden van slachtoffers die de kosten voor ziekenhuisbezoek niet kunnen betalen. Daarvoor is een noodfonds nodig en dat moet je ruim doen."

Slachtoffers van de schietpartij in Alphen, die nu 'tussen wal en schip vallen', krijgen van de gemeente een renteloze lening. Volgens Eenhoorn zijn er tot nu toe enkele tienduizenden euro's aan leningen gegeven. Die gaan vooral op aan kapotte ruiten, machines of toonbanken die door de kogelregen werden beschadigd.

Eenhoorn wil dat de overheid een onafhankelijk onderzoek opzet naar de mogelijkheden van een noodfonds. Ook moet er gekeken worden naar de nazorg.