Financiering Spyker veilig door overeenkomst

Spyker Cars dochterbedrijf Saab heeft met de overeenkomst met het Chinese concern Hawtai Motor Group financiering voor de middellange termijn verkregen ter waarde van 150 miljoen euro. Dit maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Tegelijkertijd heeft Spyker een strategische alliantie voor China afgesloten, met inbegrip van joint ventures, op het gebied van productie, technologie en distributie.

"De samenwerking met Hawtai geeft Saab aan de ene kant de mogelijkheid om zijn business plan uit te voeren, omdat financiering voor de middellange termijn veilig is gesteld, terwijl aan de andere kant Saab tot de Chinese markt kan toetreden en een technologische samenwerking kan beginnen met een sterke Chinese fabrikant", zei chief executive Victor Muller in een persverklaring.

Onder de overeenkomst ontvangt Spyker van Hawtai een totaal bedrag van 120 miljoen euro voor in totaal 24,6 miljoen aandelen, wat een belang is van 29,9 procent, en tevens een converteerbare lening van 30 miljoen euro. De lening heeft een looptijd van zes maanden en een rentepercentage van 7 procent. De conversieprijs bedraagt 4,88 euro per aandeel.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door Chinese overheidsinstellingen, de Europese Investeringsbank en het Zweedse National Debt Office.

Als onderdeel van de transactie converteert Tenaci Capital 42 miljoen euro van zijn huidige lening aan Spyker in aandelen tegen een prijs van 4,88 euro per aandeel. Hiermee wordt de rentelast van Spyker aanzienlijk verminderd.


Financiering Spyker veilig door overeenkomst (Foto: Novum)