Volvo wacht op verzoek voor overname Saab

De Zweedse autobouwer Volvo krijgt volgens De Financiële Telegraaf van vrijdag binnen enkele weken een verzoek van de Zweedse overheid om Saab, onderdeel van Spyker Cars, over te nemen. De krant baseert zich op bronnen binnen Volvo, zonder aan te geven met welk orgaan deze bronnen hebben gesproken.

Volgens De Telegraaf zijn er al gesprekken gevoerd tussen Zweedse regeringsfunctionarissen en directeuren van Volvo. Volvo is in handen van de Chinese automaker Geely Automobile Holdings Ltd sinds 2010. Daarvoor was Volvo in handen van Ford Motor Co. De Zweedse regering zou via een overname door Volvo meer zekerheid willen krijgen over de terugbetaling van de aan Saab geleende 400 miljoen euro door de Europese Investerings Bank.

Saab kwam deze maand in problemen toen een aantal toeleveranciers niet meer wilde leveren in afwachting van de betaling van rekeningen. Daardoor viel de productie van Saab stil.

Donderdag kwam Saab een stap dichter bij de heropstart van de productie, toen de Zweedse National Debt Office goedkeuring had verleend aan het financieringsplan van de geplaagde autoproducent.

Volgens de krant zou een overname van Saab Volvo goed uitkomen, omdat daarmee het aantal te produceren auto's met circa honderdduizend kan worden verhoogd. Een platform daarvoor is nog in ontwikkeling.

In Zweden zou het verhaal gaan dat zelfs als Saab zijn rekeningen betaalt, de Saab-productie niet direct op gang komt, omdat toeleveranciers vooruitbetaald willen krijgen alvorens de levering van onderdelen te hervatten. Al langer gaat het verhaal in Zweden dat Saab met verschillende Chinese partijen gesprekken voert over diens financiële problematiek.