Spyker lijdt miljoenenverlies, CEO Saab stapt op

Spyker Cars heeft afgelopen jaar een verlies geleden van 218 miljoen euro, en ziet daarnaast de Chief Executive Officer (CEO) van dochterbedrijf Saab vertrekken.

De autoproducent meldt vrijdag voorbeurs verder dat de omzet is uitgekomen op 819 miljoen euro, hetgeen onder het niveau is zoals geraamd in het businessplan toen Saab werd overgenomen. Spyker wijt dit aan de tijd die nodig is geweest de productie weer op te starten na de acquisitie.

Ook in 2011 zal nog verlies worden geleden, aldus het bedrijf, dat echter wel herhaalt dat 2012 winstgevendheid zal zijn.

Spyker kocht Saab in februari vorig jaar voor 53 miljoen euro in contanten. De activiteiten van het Zweedse automerk werden eind maart herstart nadat de vorige eigenaar, het Amerikaanse General Motors, de activiteiten afbouwde.

Jan Ake Jonsson bleef na de overname CEO van Saab, maar kondigt nu zijn vertrek aan per 19 mei 2011, als de algemene aandeelhoudersvergadering wordt gehouden.

"De laatste drie jaar zijn uiteraard zeer veeleisend geweest en daardoor was ik puur op mijn werk gericht. Nu is het tijd om wat meer tijd te besteden aan andere zaken die moesten wijken voor mijn werkzaamheden bij Saab Automobile", aldus Jonsson.

Tot een opvolger is gevonden, zal bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker tijdelijk optreden als CEO van Saab. Jonsson blijft tot 1 september 2011 voor het bedrijf beschikbaar om de overgang naar een opvolger goed te laten verlopen.

Omdat de oude kernactiviteit van Spyker, de sportwagendivisie, na de overname van Saab nog slechts 1 procent van de omzet uitmaakt, wordt het onderdeel afgestoten. Eind februari maakt Spyker bekend dat het Britse bedrijf CPP Global Holdings Limited de sportwagendivisie zal overnemen.

Vanwege de transactie gaat Spyker Cars nv zijn naam wijzigen. De nieuwe naam wordt tijdens de jaarlijkse aandelenvergadering op 19 mei bekendgemaakt. Het aandeel Spyker sloot donderdag op 5,00 euro.


Spyker cars nog niet winstgevend (Foto: Novum)