'Spaarlampen zijn kankerverwekkend'

Volgens Duits onderzoek zijn spaarlampen kankerverwekkend. De lamp stoot kankerverwekkende stoffen uit. Dat claimt het Alab laboratorium in Berlijn. Het laboratorium waarschuwt deze lampen niet te lang te laten branden en dat mensen er niet te dichtbij moeten komen.

Peter Braun, die het onderzoek leidde stelde: "Deze kankerverwekkende stoffen moeten zo ver mogelijk uit de buurt van mensen worden gehouden." Volgens Braun gaat het onder meer om de stoffen fenol, naftaleen en styreen.

In Nederland en de rest van de EU worden spaarlampen steeds meer verkocht, omdat de spaarlamp zuiniger in gebruik is. Al langer was bekend dat het kwik dat in spaarlampen aanwezig is, slecht voor de gezondheid is, maar de kwikdamp komt alleen vrij als de lamp breekt.

"Ze moeten niet worden gebruikt in ongeventileerde ruimtes en al helemaal niet in de buurt van je hoofd," zo waarschuwt De Federatie van Ingenieurs in Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk vinden ze de Duitse conclusie iets te voorbarig. Experts stellen dat hoewel de kwik in de lamp gevaarlijk is, het gevaar marginaal is, zelfs als de lamp breekt. De Universiteit van Portsmouth reageert met: "We moeten vervolgonderzoek doen om te kijken of de Duitse bevindingen kloppen."