Koningin sprakeloos door bloedbad Alphen

Koningin Beatrix is sprakeloos door het bloedbad dat zaterdagmiddag in Alphen aan den Rijn is aangericht. De Rijksvoorlichtingdienst laat via Twitter weten dat ze intens meeleeft met de slachtoffers en nabestaanden in het grote verdriet dat zovelen is aangedaan.

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en premier Mark Rutte (VVD) zijn geschokt door de schietpartij. "Dit is een drama voor Alphen aan den Rijn en voor Nederland", zegt Opstelten. "Onze zorg en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun dierbaren."

Rutte laat weten dat deze 'onbegrijpelijke wandaad ieders verstand te boven gaat'. Hij leeft mee met de slachtoffers, nabestaanden en de hulpdiensten. "Ook op hulpverleners, politie en gemeentebestuur wordt een zware wissel getrokken; zij verdienen groot respect", zegt hij via een woordvoerder.

Rond het middaguur opende een man met een automatisch wapen het vuur op het winkelend publiek in en om winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daarbij zijn zes doden en ten minste zestien gewonden gevallen, van wie een deel zwaar gewond.

Op een persconferentie eerder op zaterdag legde burgemeester Bas Eenhoorn een eerste verklaring af. "Het is een ramp van enorme omvang die Alphen heeft getroffen." Opstelten heeft inmiddels ook contact gehad met de burgemeester en ondersteuning vanuit de nationale overheid toegezegd.


Ivo Opstelten (Foto: Novum)