PvdA: Kernvraag evacuatie onbeantwoord

De kernvraag over de evacuatie van de Nederlander uit Libië is nog steeds niet beantwoord. Dat zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. "Op de vraag over noodzaak van de evacuatie hebben we nog steeds geen antwoord."

De partij zit na de brief van ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en Defensie Hans Hillen (CDA) nog altijd met vragen. "Zelfs de kernvraag is nog onbeantwoord: Was het nodig dit op dat moment te doen?"

Timmermans wil weten waarom de medewerker van Royal Haskoning zo nodig uit Libië weggehaald moest worden. "Ik vind het nogal wat. Eerst vraag je de inlichtingendienst wat de risico's zijn en vervolgens wacht je het antwoord niet eens af."

Timmermans vraagt zich af of het risico van de evacuatie niet veel groter was dan het gevaar dat de man in Sirte liep. "Er blijkt nergens uit dat de man acuut risico liep."

Het CDA is in tegenstelling tot de PvdA niet ontevreden over de inhoud van de brief. "Van de kant van de regering is het meeste wel boven tafel", zei CDA-Kamerlid Jan Ormel.

De Tweede Kamer praat dinsdag met het kabinet over de mislukte evacuatie.