Twijfels over gezondheid Mugabe

Voor de vierde keer dit jaar is de langzittende Zimbabwaanse president Robert Mugabe naar Singapore afgereisd voor medisch onderzoek. Bij de bevolking roepen die reizen vragen op over zijn gezondheid en daarmee over de politieke toekomst van het land.

De woordvoerder van de al dertig jaar stevig in het zadel zittende Mugabe (87) stelt dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de gezondheid van de president. Mugabe bracht sinds december al zeven weken in Azië door, waarvan een maand voor medische redenen, waardoor er twijfels over zijn gezondheid zijn ontstaan. Functionarissen hebben berichten dat hij zou lijden aan prostaatkanker verworpen.

Als Mugabe zou sterven dan nog blijft zijn politiek-militaire systeem overeind, zegt Eldred Masunungure, directeur van een Zimbabwaans opiniebureau. Ook de Zuid-Afrikaanse opiniepeiler Susan Booysen zegt dat het systeem niet verdwijnt als één individu overlijdt.

Een peiling die vorig jaar onder de bevolking werd gehouden en vrijdag bekend werd gemaakt toont dat 75 procent van de bevolking denkt dat Mugabe alleen of vrijwel alleen aan de macht is en 45 procent is van mening dat zijn partij geen macht heeft afgestaan.

De partij van Mugabe verloor de parlementsverkiezingen van 2008 en ging een regering van nationale eenheid aan met oppositieleider Morgan Tsvangirai. Recentelijk machtsvertoon van de veiligheidsdiensten van Mugabe draagt echter bij aan de opvatting dat Mugabe alle touwtjes nog stevig in handen heeft.


Twijfels over gezondheid Mugabe (Foto: Novum)