China verhoogt defensieuitgaven

China verhoogt zijn defensieuitgaven dit jaar met 12,7 procent tot 601 miljard yuan (65,7 miljard euro). Volgens een woordvoerder van het Nationale Volkscongres moet er 'passend' materieel worden aangeschaft en krijgen de 2,3 miljoen militairen van het Volksbevrijdingsleger salarisverhoging. Het defensiebudget zou slechts 6 procent van de totale begroting uitmaken en slechts 2 procent van het bruto binnenlands product.

Ni Lexiong, defensie-expert aan de Universiteit van Shanghai, wijst erop dat China zijn defensieuitgaven moet verhogen als reactie op de nauwere militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en andere landen in de regio. Ook moet China zijn militaire materieel aanpassen om bedreigingen van zijn mensen en bezittingen in het buitenland het hoofd te bieden. Onlangs moest China militaire transportvliegtuigen en een marinefregat inzetten om 32.000 Chinezen uit Libië te evacueren. De hoge inflatie, vooral de gestegen kosten voor levensmiddelen, en de noodzaak om spullen op de open markt aan te schaffen maken ook dat de militaire uitgaven omhoog moeten, zegt Ni.

De VS en China's buurlanden maken zich zorgen over de Chinese defensieuitgaven en het gebrek aan transparantie daarover. Ook treedt China steeds assertiever op; marineschepen en militaire vliegtuigen voeren en vlogen vorig jaar dichter bij Japans territorium dan ooit tevoren en ook India, dat nog enkele grensgeschillen met China heeft, is bezorgd. Verder zijn er vaker incidenten op zee, bijvoorbeeld met de Filipijnen en Vietnam.

Door de snelle groei van zijn economie heeft China veel meer geld te besteden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De J-20, een moderne straaljager die nauwelijks zichtbaar zou zijn voor radar, een vliegdekschip en nieuwe onderzeeboten en grotere oorlogsschepen zijn daar voorbeelden van.


China verhoogt defensieuitgaven (Foto: Novum)